fredag 14 januari 2011

Mat som medicin

Sitter just nu och tittar på Efter Tio, i programmet medverkar en familj med ett autisktiskt barn. De har ändrat sina kostvanor och deras son lever idag ett vanligt liv, de märkte skillnad bara efter tre veckor. Det de gjorde i det första skedet var att utesluta mjölk, socker och vitt mjöl. En forskare från Lund bekräftar att det finns forskning som visar att just dessa livsmedel "spidar" hjärnan och att ADHD, Aspbergers och autism kan lindras och ibland botas helt bara genom att förändra kosten. Frågan kom varför då inte sjukvården tagit till sig detta och ger kostråd på recept istället för medicin? Professorn beklagade detta och hoppades på ändring. Familjen berättade också att de både fått stöd men även blivit ifrågasatta och att sjukvården är i två läger, de som håller fasr vid den gamla skolmedicinen och de som är öppna för nytänkande.

Det är precis detta jag sett i mitt arbete som sjuksköterska, sjukvård som till stor del handlar om mediciner, botar symtom istället för att se grundorsaken till ohälsa.

Mat är medicin!

Jag har läst två kurser inom Ayurveda och där är det självklart att rätt kosten är en grundläggande källa till hälsa!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar